• Informacje na temat:

    odczyn zasadowy jedzenia

Artykuły na temat: odczyn zasadowy jedzenia
  • Zgaga! Oto koło ratunkowe

    Sok z ogórków albo kapusty kiszonej  W razie pieczenia w przełyku wypij szklankę. Wbrew powszechnej opinii, która kojarzy je z kwasem, kiszonki mają odczyn zasadowy i doskonale neutralizują nadmiar(...) przerywa pieczenie. Soda  Łyżeczkę proszku rozpuść w szklance ciepłej wody i wypij. Ma odczyn zasadowy i neutralizuje kwasy trawienne. Siemię lniane z jogurtem    Łyżeczkę ziaren siemienia zalej...

  • Warto wspomóc trawienie

    ...albo kilka ziaren kminu zalej szklanką wrzątku. Odczekaj 10 minut, a następnie wypij. Sok z kiszonej kapusty neutralizuje kwasy żołądkowe. Ma kwaśny smak, ale zasadowy odczyn płynu szybko łagodzi(...) - dorzuć imbir i cynamon, a do sałatek i ryb - świeże zioła. Nie pij podczas jedzenia - to rozrzedza soki żołądkowe i utrudnia trawienie. Powoduje też, że pochłaniamy więcej niż wtedy, gdy jemy "na...

  • Dieta urlopowiczki

    ...kłopotami trawiennymi, a przy okazji dbają o linię. Migdały Są dobrą przekąską, gdy dokucza ci zgaga po grillowanych daniach. Wystarczy zjeść 8-12 sztuk ze skórką. Migdały mają odczyn zasadowy(...)Te zaś sprzyjają tyciu i obciążają nasz przewód pokarmowy, który nie jest w stanie poradzić sobie z nadmiarem ciężkiego jedzenia. Stąd częste wzdęcia, zgaga, uczucie przejedzenia, bóle brzucha...

  • Lady zgaga

    Suto zastawione stoły, wszystkiego wypada spróbować. To nasza świąteczna tradycja. A co później? Często pieczenie w przełyku, niestrawność czy nawet biegunka. To niestety efekt uboczny przejedzenia. Jeśli takie sytuacje pojawiają się sporadycznie, można spróbować poradzić sobie z nimi domowymi sposobami.

  • Superfoods dla twoich zębów

    ...zmian w poziomie pH, ale ser już tak. - Żucie serów poprzez pobudzanie produkcji śliny, która ma zasadowy odczyn pomaga neutralizować szkodliwe działanie kwasów w jamie ustnej, redukować powstawanie(...) z bakterii i resztek jedzenia, póki nie będziemy mieli okazji umyć zębów szczoteczką. Dzięki ich przeżuwaniu stymulujemy też większą produkcję śliny - mówi lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Leczenia...

  • Zielone eliksiry na każdy problem

    ...się ran, będących wynikiem niedotlenienia krwi. Aloes ma odczyn zasadowy, a taka żywność jest najbardziej wskazana dla naszego organizmu, zwłaszcza podczas leczenia. Niestety większość ludzi spożywa jedzenie o kwaśnym odczynie, co uniemożliwia alkalizację organizmu. W kosmetyce aloes stosowany jest jako środek nawilżający i odmładzający skórę. (PAP Life)

  • Superszybka i superzdrowa dieta oczyszczająca

    ...foliowego oraz przeciwutleniaczy. Mają korzystny wpływ na oczyszczanie jelit. Migdały i orzechy: Przywracają w organizmie prawidłowy, lekko zasadowy odczyn. Jedząc orzechy i migdały obniżasz także(...) tylko lekko zepsutą (nadgniłą) skórkę, nie nadają się do jedzenia ani do wyciskania z nich soku. Sama wybieraj superdodatki Możesz sama urozmaicać koktajle, dodając do nich zdrowe produkty...

  • Jaka dieta przy wrzodach?

    ...z siemienia lnianego oraz migdały (mają odczyn zasadowy, zobojętniają kwas solny w żołądku). Unikaj tłustych, słodkich, pikantnych i smażonych potraw. Po jedzeniu natomiast zrezygnuj z gimnastyki i ciężkiej...

  • Gdy boisz się otworzyć usta

    ...zakwaszeniu organizmu, da organizmowi odczyn zasadowy (co pomaga przy refluksie). Jedzenie surowych jabłek i pomarańczy poprawi perystaltykę jelit, oczyści zęby z resztek pokarmu, dostarczy też witaminę...

  • Wątroba lubi małą czarną?

    ...gatunki niskodrażniące (Astra, Cronat Gold). Kawę pij po jedzeniu, z mlekiem. Ma ono zasadowy odczyn i neutralizuje kwas solny. Żołądkowcom zaleca się caffe latte i cappucino. 3. Mleko nie dla...

Dyskusje na temat: odczyn zasadowy jedzenia
  • Re: Naturalne probiotyki

    nie ma czegoś takiego jak probiotyki, bo zdrowe jelita sa jałowe - jest w nich odczyn zasadowy i ilość bakterii jest znikoma. W zdrowych jelitach panuje odczyn ph 7.4 czyli jest tak zasadowo jak na mydle i nie ma bakterii chorobotwórczych i nie musi być żadnych innych bakterii. Medycyna wymyśliła probotyki, żeby namawiać ludzi do jedzenia kiszonek, które zwiększają wchłanianie glutenu - czyli