• Informacje na temat:

    domowy makaron razowy

Artykuły na temat: domowy makaron razowy
  • Coś na drogę

    ...wcześniej ugotuj gęstą zupę, np. krem z pomidorów, i razowy makaron (to źródło węglowodanów złożonych, które dodadzą ci sił na kilka godzin). Zabierz w jednym termosie zupę (nie nalewaj do pełna), w drugim...

  • Naturalnie łagodzimy różne rodzaje bólu

    ...bogate w magnez, który stabilizuje nasz system nerwowy. Warto pamiętać, że 15 minut stresu niszczy połowę dziennej dawki magnezu! - Pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, kasze: zawierają...

  • Między morzami

    ...budynek i taras, na którym jemy obiad, są otoczone tymi ogromnymi kaktusami. Specjalność szefa kuchni to domowy makaron (np. grube spaghetti) z samej mąki i wody, podawany nie w talerzu, lecz w ogromnym(...) pieprzu, tym lepiej. Przyda się jeszcze świeży chleb, by zanurzać go w sosie, i butelka chłodnego białego wina. Jeśli ma być lokalnie, to najlepiej Laverano lub Salice Salentino. Makaron do...

  • Tania i zdrowa kuchnia

    ...przygotowane przetwory jako składniki posiłków. Naleśniki czy kanapki z domowymi konfiturami niewiele kosztują. Podobnie makaron z sosem z domowego przecieru pomidorowego. Nie wydawajmy więc pieniędzy na...

  • Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

    ...przetworzeniu. Najłatwiejszą propozycją, ale też efektowną, jest przygotowanie domowych jarmużowych "chipsów": są to kawałki liści (pozbawione grubych łodyg), lekko skropione oliwą i podpieczone(...) makaronu. Wszechstronne zastosowanie jarmużu sprawia, że staje się on warzywem obecnym w gastronomii nie tylko tej niszowej, vege i eko. W popularnych restauracjach można znaleźć sałatki czy koktajle...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    .... Podaje się ją z kluskami, domowym makaronem, pyzami lub z gotowanymi ziemniakami. Dawniej używano też krwi gęsi. Czerninę można utożsamiać z czarną polewką - na Kujawach używano nazwy czornina od gwary(...), nabiera niepowtarzalnego i esencjonalnego waloru smakowego. Podawana jest najczęściej z makaronem typu nitki lub wstążki. Może być również podawana z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim...

  • Ziarno prawdy

    ...fermentacja nie jest potrzebna za każdym razem. Na rynku można znaleźć pieczywo, które przypomina domowy chleb, jak i takie, które rzeczywiście jest produktem wysokoprzetworzonym.  To najbardziej(...) ciemny ryż, makarony i kasze, to kawałek białej bułki od czasu do czasu nie będzie grzechem. Mit nr 6 Zawarty w pieczywie kwas fitynowy zmniejsza wchłanianie minerałów z żywności. To kolejna...

  • Dieta odkwaszająca

    ...; 9. nie używaj śmietany ani margaryn - zupy zagęszczaj zmiksowanymi warzywami; 10. nie rozgotowuj kaszy, makaronu ani brązowego ryżu - tylko ich wstępna "obróbka" w jamie ustnej chroni przed nadmiernym zakwaszeniem, dlatego należy gotować potrawy al dente oraz używać produktów razowych z pełnych, nieoczyszczonych ziaren i kaszy jaglanej; 11. całkowicie wyeliminuj biały cukier i słodycze...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...winogrona, jabłka, porzeczki, czosnek, cebula czy brokuły. Z kolei witaminy z grupy B w dużych ilościach znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych, np. razowym pieczywie i ciemnym makaronie oraz...

  • 3 kuracje na lepszy metabolizm

    ...makaronów, ryżu, - jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. Najlepiej wybierać olej kokosowy tłoczony na zimno, gdyż ma lepsze właściwości. Uwaga Pamiętaj, że ryby, nawet te tłuste, nie są wcale zbyt...