• Informacje na temat:

    domowy makaron razowy

Artykuły na temat: domowy makaron razowy
  • Domowe sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu

    ...zawierają więcej błonnika. Zastąp też zwykły makaron razowym. Używki. Palenie sprzyja podwyższeniu poziomu złego cholesterolu, ale już lampka czerwonego wina (od czasu do czasu, np. do niedzielnego obiadu...

  • Coś na drogę

    ...wcześniej ugotuj gęstą zupę, np. krem z pomidorów, i razowy makaron (to źródło węglowodanów złożonych, które dodadzą ci sił na kilka godzin). Zabierz w jednym termosie zupę (nie nalewaj do pełna), w drugim...

  • Naturalnie łagodzimy różne rodzaje bólu

    ...bogate w magnez, który stabilizuje nasz system nerwowy. Warto pamiętać, że 15 minut stresu niszczy połowę dziennej dawki magnezu! - Pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, kasze: zawierają...

  • Tania i zdrowa kuchnia

    ...przygotowane przetwory jako składniki posiłków. Naleśniki czy kanapki z domowymi konfiturami niewiele kosztują. Podobnie makaron z sosem z domowego przecieru pomidorowego. Nie wydawajmy więc pieniędzy na...

  • Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

    ...przetworzeniu. Najłatwiejszą propozycją, ale też efektowną, jest przygotowanie domowych jarmużowych "chipsów": są to kawałki liści (pozbawione grubych łodyg), lekko skropione oliwą i podpieczone(...) makaronu. Wszechstronne zastosowanie jarmużu sprawia, że staje się on warzywem obecnym w gastronomii nie tylko tej niszowej, vege i eko. W popularnych restauracjach można znaleźć sałatki czy koktajle...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    .... Podaje się ją z kluskami, domowym makaronem, pyzami lub z gotowanymi ziemniakami. Dawniej używano też krwi gęsi. Czerninę można utożsamiać z czarną polewką - na Kujawach używano nazwy czornina od gwary(...), nabiera niepowtarzalnego i esencjonalnego waloru smakowego. Podawana jest najczęściej z makaronem typu nitki lub wstążki. Może być również podawana z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim...

  • Ziarno prawdy

    ...fermentacja nie jest potrzebna za każdym razem. Na rynku można znaleźć pieczywo, które przypomina domowy chleb, jak i takie, które rzeczywiście jest produktem wysokoprzetworzonym.  To najbardziej(...) ciemny ryż, makarony i kasze, to kawałek białej bułki od czasu do czasu nie będzie grzechem. Mit nr 6 Zawarty w pieczywie kwas fitynowy zmniejsza wchłanianie minerałów z żywności. To kolejna...

  • Dieta odkwaszająca

    ...; 9. nie używaj śmietany ani margaryn - zupy zagęszczaj zmiksowanymi warzywami; 10. nie rozgotowuj kaszy, makaronu ani brązowego ryżu - tylko ich wstępna "obróbka" w jamie ustnej chroni przed nadmiernym zakwaszeniem, dlatego należy gotować potrawy al dente oraz używać produktów razowych z pełnych, nieoczyszczonych ziaren i kaszy jaglanej; 11. całkowicie wyeliminuj biały cukier i słodycze...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...winogrona, jabłka, porzeczki, czosnek, cebula czy brokuły. Z kolei witaminy z grupy B w dużych ilościach znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych, np. razowym pieczywie i ciemnym makaronie oraz...

  • 3 kuracje na lepszy metabolizm

    ...makaronów, ryżu, - jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. Najlepiej wybierać olej kokosowy tłoczony na zimno, gdyż ma lepsze właściwości. Uwaga Pamiętaj, że ryby, nawet te tłuste, nie są wcale zbyt...