• Informacje na temat:

    antyoksydanty najwięcej owoce

Artykuły na temat: antyoksydanty najwięcej owoce
  • Antyoksydanty wprost z ogrodu

    Dlaczego świeże owoce są najcenniejsze?

  • Najlepsze antyoksydanty świata

    Nowe cudowne leki? Nie! Tak działają antyoksydanty. Każdego dnia jesteśmy narażeni na zmasowany atak wolnych rodników. Te małe, ruchliwe cząsteczki potrafią dokonać w organizmie ogromnych szkód. Niszczą komórki napotkane na swojej drodze. To zaś sprzyja stanom zapalnym i rozwojowi wielu chorób, np. cukrzycy i nowotworów. Antyoksydanty to substancje, które skutecznie unieszkodliwiają wolne...

  • Owoce egzotyczne tanie i zdrowe

    ...owoce mają teraz więcej witamin niż rodzime. To ważne zwłaszcza zimą, kiedy z owoców polskich dostępne są tak naprawdę tylko jabłka. W lutym czy w marcu mają już niewiele witamin. Część z owoców egzotycznych (np. ananasy, papaja) charakteryzuje się również dużą zawartością enzymów pobudzających trawienie i przemianę materii, co może być wykorzystane w dietach odchudzających. Owoce tropikalne...

  • Polowanie na antyoksydanty

    ..., leki i stres - wszystko to sprzyja powstawaniu wolnych rodników. Gdy jest ich zbyt dużo, zaczynamy chorować. Na szczęście mamy skuteczną broń. To antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Skąd je wziąć? Owoce i warzywa bogate w beta- karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem oraz witaminę C. Są to: brokuły, kalafior, papryka, natka, pomidory, szpinak, sałata, czerwona i czarna fasola...

  • Rola warzyw i owoców w zwalczaniu skutków stresu oksydacyjnego

    ...neutralizuje nadmiar wolnych rodników, między innymi korzystając z pomocy antyoksydantów. Antyoksydanty mogą być produkowane przez nasz organizm, ale możemy je sobie również dostarczać z pożywieniem. Aby(...) antyoksydanty i w ten sposób zabezpieczyć się przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. W walce z wolnymi rodnikami i skutkami ich negatywnej działalności w naszych organizmach, największym...

  • Jakie owoce i warzywa chronią przed promieniowaniem?

    ...antyoksydanty i właśnie tych związków powinno być w diecie szczególnie dużo. Unikalnym owocem, o najwyższym stężeniu polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym jest... aronia. Ekstrakt antocyjanów aroniowych był(...) produkty: m.in.: owoce rokitnika, czerwone buraki, zielona herbata, kurkuma, żeń-szeń. Bogate w antyoksydanty i wychwytujące wolne rodniki są także: czosnek, cebula, imbir, soja, rozmaryn, brokuły i wszelkie...

  • Warzywa podstawą zdrowej diety

    ...ryby oraz mięso, a na samym szczycie piramidy widnieją tłuszcze i cukier. Badania wskazują, że warzywa i owoce powinny być podstawą żywienia człowieka, najlepiej w proporcjach - trzy czwarte warzyw, jedna czwarta owoców. Dietetycy informują również, że powinniśmy spożywać jak najwięcej zielonych warzyw. W tej grupie na dużą uwagę zasługują brokuły. Są one bogate w witaminy (C, z grupy B, PP...

  • Najbogatsze źródła witaminy C

    Większość z nas z wysoką zawartością witaminy C kojarzy głównie cytryny, pomarańcze i grejpfruty. Owszem, zawierają one jej sporo (ok. 50 mg na 100 g), ale nie najwięcej. Są rośliny, które stanowią prawdziwy skarbiec tej witaminy. Dzika róża – piękna i cenna Jej owoce stosowano od wieków. Wierzono, że wspomagają odporność, sprzyjają urodzie i niosą głęboki sen. Dzięki badaniom wracają do łask...

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Mało, chudo, kolorowo

    ...utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, ale także zawiera cenne polifenole, antyoksydanty, które chronią dobry cholesterol przed utlenianiem do tego złego. Nie kupuj gotowych ciast, ciastek(...) w wątrobie, automatycznie obniżają ich stężenie we krwi. Oprócz tego obniżają ciśnienie i usprawniają przepływ krwi oraz zapobiegają arytmii. Najwięcej jest ich w tłustych rybach morskich: sardynkach...