Dłonie – chroń je przed chłodem

Reklama

Skóra dłoni ma niewiele gruczołów łojowych, dlatego ręce tak łatwo marzną i stają się czerwone. Nie zapominajmy więc o smarowaniu ich natłuszczającym kremem przed wyjściem z domu.

Nośmy też ciepłe rękawiczki, aby nie odmrozić rąk, bo wtedy nawet przy niewielkich chłodach będą przybierać sinoczerwoną barwę. W przemarznięte dłonie dobrze jest wmasować podgrzaną oliwę wymieszaną z kapsułką witaminy A+E.

Systematycznie wykonywany peeling pomoże pozbyć się szorstkości i odmłodzi skórę rąk. Dwa razy w tygodniu wmasujmy w dłonie papkę sporządzoną z soli, cukru lub fusów kawy wymieszanych z oliwą i sokiem z cytryny.

Mieszankę można pozostawić na dłoniach na 10–15 minut. Odżywcze składniki zadziałają jeszcze lepiej, gdy owiniemy ręce folią spożywczą i grubym, ciepłym ręcznikiem. Po takim zabiegu będą gładkie i dobrze nawilżone. Nie trzeba nawet smarować ich kremem.

Dobrze nawilżone

Przesuszonym dłoniom pomoże kompres z ciepłej parafiny. Rozpuśćmy ją w kąpieli wodnej, a gdy przestygnie, kilka razy zanurzmy i wyjmijmy dłonie. Stężałą parafinę pozostawmy na rękach ok. 30 minut.

Aby dłonie zawsze były gładkie i dobrze nawilżone, raz w tygodniu nałóżmy na nie odżywczą maseczkę. Możemy ją przygotować np. z ugotowanego ziemniaka, żółtka i odrobiny ciepłego mleka. Rozetrzyjmy wszystkie składniki na papkę i grubo posmarujmy nią dłonie. Owińmy je folią spożywczą, ręcznikiem i pozostawmy na pół godziny. Po zmyciu mikstury wmasujmy w skórę odżywczy krem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Pielęgnacja

Zobacz również