Błyskawiczne domowe maseczki. Napinają i rozświetlają cerę

Nie tylko nas upiększą, ale też zrelaksują. Przed świąteczną wizytą są niezastąpione!

Owsiana

■Składniki:

Reklama

● 3 łyżki płatków owsianych (lub jęczmiennych) ● po 1 łyżce rumianku oraz szałwii ●1 łyżka naturalnego miodu, najlepiej płynnego ● ok. 10 kropli witaminy A ● ok. pół łyżki oleju, np. oliwy.

■Przygotowanie: płatki oraz zioła rozdrabniamy w młynku do kawy. Zalewamy je odrobiną przegotowanej wody, tak aby otrzymać gęstą papkę. Mieszamy z wit. A i olejem. Nakładamy na twarz (omijamy oczy), szyję i dekolt. Zmywamy po ok. 20 minutach.

Ziemniaczana

Zawarta w warzywie skrobia odżywia, a produkty mleczne – rozjaśniają cerę. Maska jest bardzo łagodna i nadaje się nawet do skóry atopowej.

■Składniki:

● 1 duży ziemniak ●1 łyżka twarożku ●1 łyżka słodkiej śmietanki.

■Przygotowanie: ziemniak gotujemy w mundurku. Obieramy i rozgniatamy widelcem. Mieszamy z twarożkiem oraz śmietanką. Jeszcze ciepłą masę nakładamy na twarz (omijamy oczy). Przykrywamy wilgotną gazą. Po ok. 15 min zmywamy letnią wodą.

Królewska

Taką nazwę nosi maska z kilku ziół, znanych z właściwości wygładzających i odświeżających.

■Składniki:

● po 1 łyżeczce nagietka, rozmarynu, skrzypu, kozieradki ● 2 łyżeczki siemienia lnianego ●1 łyżeczka miodu ● trochę soku z cytryny.

■Przygotowanie: zioła zalewamy odrobiną wrzątku (tyle, by powstała papka). Gdy napęcznieje, mieszamy z resztą składników. Nakładamy, omijając oczy. Zmywamy po 15 min.

Bananowa

Nie bez przyczyny nazywana jest liftingującą, bo natychmiast ujędrnia skórę i usuwa oznaki zmęczenia. Dostarcza też skórze odżywczych witamin.

■Składniki:

●1 dorodny banan ●1 łyżka słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego ●1 żółtko ● 2 czubate łyżki twarożku.

■Przygotowanie: banan rozgniatamy widelcem i ucieramy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Możemy także użyć blendera. Gotową papkę nakładamy na twarz, omijając okolice powiek, oraz szyję. Odpoczywamy ok. 30 min. Zmywamy maskę letnią wodą.

Pomarańczowa

Cytrusy to bogactwo witaminy C, która podziała na zmęczoną skórę jak zastrzyk energii. Odświeży jej koloryt i wygładzi zmarszczki. Maska jest idealna zwłaszcza dla pań po 40. roku życia.

■Składniki:

●1 duża pomarańcza ●2 łyżki twarożku ●2 łyżki ulubionego oleju, np. słonecznikowego.

■Przygotowanie: twarożek ucieramy, dodając po odrobinie oleju, aż powstanie gładka masa. Ze sparzonej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy go z papką, Nakładamy ją na twarz, omijając okolice oczu. Odpoczywamy ok. 20 minut. Zmywamy maskę letnią wodą.

Ogórkowa

Szczególnie polecamy ją do skóry zwiotczałej, której przywróci młody wygląd, świeży koloryt oraz odpowiedni poziom nawilżenia.

■Składniki:

●pół ogórka ●1 białko kurze ●1 łyżeczka naturalnego miodu, najlepiej płynnego.

■Przygotowanie: umyty ogórek ścieramy na grubszej tarce. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z papką z ogórka i miodem. Nakładamy na twarz (omijając oczy) oraz szyję. Po ok. 20 min zmywany najpierw letnią, potem zimną wodą.

Migdałowa

Działa odżywczo i wzmacniająco na cerę pomarszczoną i osłabioną. Dzięki dodatkowi soku z cytryny odświeża odcień skóry.

■Składniki:

● 1 garść migdałów ● ok. 1 łyżeczki naturalnego miodu, najlepiej płynnego ● 1 łyżeczka soku z cytryny.

■Przygotowanie: najpierw rozdrabniamy migdały w mikserze, aby otrzymać drobny proszek. Mieszamy go z sokiem z cytryny i miodem na gęstą papkę. Rozprowadzamy ją, najlepiej pędzlem, na twarzy, omijając okolice powiek. Odpoczywamy 10-15 minut, po czym zmywamy twarz ciepłą wodą.

Żelatynowa

Dzięki dużej zawartości witaminy K maseczka poprawia koloryt skóry, rozjaśnia zaczerwienienia i liftinguje. Niweluje też cienie pod oczami.

■Składniki: ● 1 łyżeczka żelatyny ● 2 łyżki wody.

■Przygotowanie: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy przez minutę. Studzimy. Letnią maseczkę rozprowadzamy na twarzy (także pod powiekami). Odpoczywamy tak ok. pół godziny. Następnie delikatnie usuwamy maskę, dokładnie rozmasowując ją palcami i spłukując letnią wodą.

Wiosenna

Oprócz ujędrniającej pietruszki w tej maseczce królują kojarzące się z tą porą roku listki rzeżuchy. Pomogą nam one rozjaśnić przebarwienia i plamki oraz ożywić zmęczony odcień skóry. Efekt rozświetlenia cery zapewni także dodatek marchewki.

■Składniki:

● ok. pół pęczka natki ●1 nieduża marchewka ●2 łyżeczki listków rzeżuchy ●1 łyżeczka listków świeżej mięty ●1 białko kurze.

■Przygotowanie: marchewkę kroimy w talarki. Wkładamy je do blendera i miksujemy z natką, listkami rzeżuchy oraz mięty. Ubijamy białko na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do niej warzywną papkę i mieszamy. Gotową maskę nakładamy na twarz (omijając powieki) i szyję. Przykrywamy płatkami gazy. Trzymamy ok. 20 min, po czym zmywamy twarz letnią i zimną wodą.

Selerowa

Przywróci wypoczęty wygląd cerze poszarzałej i zmęczonej. Dodatkowo działa przeciwzmarszczkowo i dostarcza cerze tak potrzebnej wiosną wilgoci.

■Składniki: ● 2-3 łodygi selera naciowego lub pół małego korzeniowego ● 4 łyżki twarożku ● 1 białko kurze.

■Przygotowanie: seler miksujemy z twarożkiem. Dodajemy ubite na pianę białko. Rozprowadzamy na twarzy (omijamy oczy), szyi i dekolcie. Trzymamy 10-15 minut, po czym zmywamy letnią wodą.

Skuteczność + relaks

● Tuż przed zabiegiem dokładnie zmyjmy twarz np. mleczkiem i oklepmy tonikiem. Gdy skóra jest lekko wilgotna, lepiej wchłania składniki maseczki.

●Połóżmy się wygodnie i odpocznijmy np. przy relaksującej muzyce. Uprzedźmy domowników, by nam nie przeszkadzali. Wtedy zabieg podziała i na cerę, i na zmysły.

Dobry skład

●Do przygotowania maseczek wybieramy warzywa i owoce dojrzałe, zdrowe i bez plamek.

●Jeżeli to możliwe, korzystamy z produktów ekologicznych i od polskich producentów.

●Niektóre składniki mogą uczulać. Gdy skóra pod maską piecze, trzeba ją szybko zmyć.

tekst: Hanna Wojciechowska-Schwarz, konsultacja: Ewa Tonińska-Wittbrodt, kosmetolog

Artykuł pochodzi z kategorii: Pielęgnacja

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również