Naturalne produkty w roli kosmetyków

Olej rycynowy, henna czy nafta znów są modne. Możesz je kupić niemal w każdej aptece i przygotować świetne kosmetyki.

Znały je nasze mamy i babcie. Czas, abyśmy i my skorzystały z dobrodziejstw naturalnych preparatów. Tym bardziej że znów pojawiły się na aptecznych półkach, a w nowych opakowaniach spotkamy je też w drogeriach. Kosztują 2-5 złotych.

Firanki rzęs i gładkie pięty

Olejek rycynowy jest dobrodziejstwem dla każdych włosów. Zapobiegniesz wypadaniu rzęs, gdy co wieczór, przynajmniej przez kilka miesięcy będziesz je nim smarować. Do tego zabiegu wystarczy dobrze umyta szczoteczka po tuszu.

Reklama

Gdy będziesz dodawać kilka kropel do szamponu, włosy łatwiej rozczeszesz i nadasz im połysk. Smarowanie nim stóp, zapobiegnie pękaniu skóry.

Mocne włosy

Nafta tworzy na powierzchni włosów barierę ochronną, która zabezpiecza je przed oddziaływaniem czynników zewnętrznych, a przede wszystkim przed utratą wilgoci. Dzięki temu stają się one gładkie, błyszczące i bardziej elastyczne.

Nafta najlepiej sprawdza się na włosach suchych, matowych i puszących się. Niewielką jej ilość wetrzyj najpierw w skórę głowy, a następnie rozprowadź na całej długości włosów. Pozostaw 10 minut i zmyj szamponem.

Użycie nafty wymaga kilkakrotnego płukania włosów, bo preparat trudno usunąć.

Brąz na ciele

Henna jest wykorzystywana do farbowania włosów na rudy kolor. Nie niszczy ich, ale na uzyskanie pożądanego koloru trzeba długo czekać. Henną możesz też nadać skórze wspaniały złoty odcień.

Trzy łyżeczki proszku dokładnie wymieszaj ze 100 ml oliwy z oliwek lub olejku arganowego. Odstaw na kilka godzin, by składniki zdążyły się połączyć. Weź ciepły prysznic i w wilgotną skórę wmasuj przygotowaną substancję. Nie spłukuj.

WIG

Olej rycynowy jest tłoczony z nasion rycyny, jednej z najbardziej trujących substancji pochodzenia roślinnego. Podczas wytwarzania toksyczna toksoalbumina ulega rozkładowi.

Henna jest to barwnik roślinny produkowany ze sproszkowanych liści i pędów rośliny zwanej lawsonią bezbronną. Główną substancją barwiącą jest czerwono-pomarańczowy lawson.

Nafta to parafina w formie ciekłej pozyskiwana podczas destylacji ropy naftowej. Kosmetykiem staje się po dodaniu np. witamin.

Artykuł pochodzi z kategorii: Kosmetyki

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Aby się zrelaksować, rozgrzać, odprężyć zimą częściej bierzemy kąpiel. Nie zapomnijmy jednak, że zbyt długie wylegiwanie się w wannie wysusza skórę. Ogranicz kąpiel do 15 min, a do wody i mycia... więcej